Hoe kies je de juiste plint?

Hoe kies je de juiste plint?

mdf plinten

Een vloer bepaalt het grootste deel van de sfeer in een woning. Het kiezen van de juiste plint is van het grootste belang. Afwerking is immers waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het creëren van de juiste look voor je interieur. Maar hoe maak je de juiste keuze en waar moet je op letten bij het kiezen van plinten? Houtafwerking.nl helpt je hier graag bij!


De belangrijkste aspecten van het kiezen van de juiste plinten bestaat praktisch uit 3 stappen:
• Kiezen van het type plint
• Bepalen van de dikte en hoogte van de plint
• Kiezen van de kleur van de plint 


Bij houtafwerking.nl kun je direct het type plint en de daarbij gewenste kleur kiezen. Op de productpagina is het vervolgens mogelijk om de dikte en hoogte van de plint te bepalen. Afhankelijk van het type plint is het ook mogelijk om extra lange lengte van 4880mm te kiezen om zo min mogelijk naden te creëren. 

Elk interieur heeft een bepaalde sfeer die je ook terug wil zien in de details. Of je nu de voorkeur geeft aan moderne, vintage, industriële of jaren dertig stijlen, er is een bepaald type plint dat bij elke stijl past.

Strakke plint 
In moderne interieurs zien we vaak mensen kiezen voor de strakke plint van ongeveer 90 tot 120 mm hoog.  En van 9 tot 12 mm dik. Het creëert een gevoel van veiligheid voor de muur en straalt een zekere luxe uit. Dit is verreweg de meest populaire plint die we aanbieden in een breed scala aan hoogtes, diktes en kleuren.

Kraal plint 
Net als bij de strakke plint, werden kralen plinten vroeger vooral in woningen gebruikt. Kraalplinten zijn ideaal om een ​​authentieke sfeer in je interieur te creëren. Kiezen voor de strakke plint of de kraalplint is vrijwel voor iedere woning geschikt. De kraal plint is te leveren in diktes vanaf 12mm.

Luxe plint
Het woord zegt het al: een luxe plint met elegante accenten die in verschillende woonruimtes te gebruiken is. Het hangt allemaal af van je smaak en de stijl die je wilt creëren. De luxe plinten is leveren in diktes van 12, 15 en 18 mm. Er zijn diverse hoogtes te combineren.

Chique plint
Houd je van vintage ruimte en wil je je interieur een prachtige uitstraling geven? Kies dan voor een chique plint. In het verleden werd dit vooral gebruikt in woningen uit de jaren 1890/1900. Ze hebben vaak een gekrulde vorm, waardoor een zeer sierlijk en luxe geheel ontstaat. De klassieke plint is te leveren in een dikte van 18mm en hoogtes van 120, 140 en 190 mm. 

Sier plint
Sierplinten hebben een zwaardere afwerking, waardoor de plint goed past in klassieke interieurs. Het is al jaren een zeer populair model. De sier plint is te leveren in diktes van 18mm en te combineren met hoogtes van 90, 120, 140 en 190mm.

Hoogte en Dikte
Nu je de juiste plint hebt gekozen om je interieur compleet te maken, is het tijd om de juiste hoogte en dikte te bepalen. Het kan het verschil maken bij het creëren van de juiste stijl.

Lengte
De gemiddelde Nederlander kiest meestal voor een hoogte van 9 tot 12 cm. De hoogte van het plafond en de grootte van je woonkamer zijn hierbij erg belangrijk. "Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plint" is een veelgehoord gezegde. Een grotere maar dus met name een woning met hogere plafonds betekent dus een hogere plint. Heb je een kleinere ruimte? Kies dan voor een lagere plint. Plinten zorgen voor een nette afwerking van de ruimte. Ook de stijl van het interieur is belangrijk bij het kiezen van de juiste hoogte. 

Dikte
De dikte van de plint bepaalt ook de uitstraling van de vloer, muur en het totale huis. Voordat je een plint koopt, is het belangrijk om eerst de ruimte tussen de vloer en de muur te meten. Zorg er altijd voor dat je een plint iets dikker bestelt dan je hebt opgemeten, want sommige (houten) vloeren kunnen in de winter krimpen waardoor de ruimte wat groter wordt. Kies de juiste maat zodat je geen gaten ziet tussen de vloer en de muur.

En welke kleur dan? 
Je bent bij de laatste stap in het proces aangekomen: het kiezen van de juiste kleur. Vroeger zagen we mensen vooral kiezen voor eiken vloeren met plinten van hetzelfde materiaal. Tegenwoordig is het heel modern om plinten in dezelfde kleur te schilderen als de muren, een trend uit België. Let op! Hierdoor ontstaat een optisch kleiner vloeroppervlak. Door bijvoorbeeld een glanzende finish aan te brengen en de muren te verven met matte verf, kun je een heel verrassend effect creëren. Geef de deuren en de kozijn dezelfde kleur als de plint. Zo past het geheel mooi bij elkaar en breng je rust in je interieur. Met zulke kleine trucjes kun je zonder veel moeite een groots effect creëren. Wij bieden 8 RAL kleuren aan die ieder mat afgelakt worden in premium kwaliteit!